Concentrarea pe regulile jocului … Obiective

Situația actuală națională și internațională este impredictibilă, schimbătoare și nu mai respectă “regulile jocului” de până acum. Asta poate conduce de multe ori la confuzie, neîncredere, incertitudine și negativitate. Și totuși, ce putem face pentru a rescrie regulile jocului și a continua să evoluăm, dezvoltăm și bucura de succesul pe care îl dorim?

Stabilirea obiectivelor autentice este primul pas către o acțiune pozitivă, deliberată. Deși obiectivele sunt deseori imaginative și vizionare, ele sunt întotdeauna un preludiu la acțiune, o pistă pe care trebuie să o parcurgem, un drum de urmat. Obiectivele nu sunt niciodată un substitut al realității. Ele sunt o expresie a celor mai nobile calități ale noastre; sunt un exercițiu al dorinței noastre de leadership personal – dorința de a fi un pic mai buni astăzi decât am fost ieri și hotărârea de a fi și mai buni mâine. Pentru ca obiectivele noastre să aibă acel magnetism care să ne atragă spre ele și să ne propulsează spre succesul definit de noi, ne-am putea ghida după aceste principii ale stabilirii obiectivelor – aceste „reguli ale jocului”:

Obiectivele tale trebuie să fie propriile tale obiective personale.

Este evident că este mult mai probabil să realizeazi obiectivele pe care le alegi tu pentru tine, decât cele generate de alții. Dar obiectivele tale trebuie, de asemenea, să fie „personale”, în sensul „individualizate”. Dacă ele nu sunt bazate pe valorile tale,obiectivele tale nu vor însemna nimic, sau aproape nimic pentru tine, nu vor fi atractive și nici motivante.

Obiectivele tale trebuie să fie pozitive.

Îți poți spune: „Nu o să mai amân atunci când este timpul să îmi fac raportul lunar.” Ce imagine – ce imagine mentală – poți să vezi despre tine „neamânând ”? Vei avea mult mai multe șanse să îți atingi obiectivul dacă îl afirmi pozitiv: „Îmi completez raportul lunar în prima zi a fiecărei luni.” Acum ai o imagine pozitivă de vizualizat. Te poți vedea pe tine însuți stând la birou, făcându-ți raportul. Obiectivele, pentru a fi eficiente, au nevoie de forța motivațională creată de o imagine mentală pozitivă asupra ta, făcând ceea ce vrei să faci, sau fiind ceea ce ești tu sau ceea ce vrei să devii.

Obiectivele tale trebuie să fie realiste și realizabile.

Obiectivele trebuie să reprezinte un obiectiv provocator spre care ești capabil și dispus să lucrezi. De exemplu, un proaspăt absolvent de facultate cu o diplomă de licență în chimie ar putea găsi cu ușurință un loc de muncă ca tehnician de laborator într-un mare laborator de cercetare comercială. Nu ar fi realist să-ți stabilești un obiectiv pentru a fi directorul acelui laborator de cercetare în termen de șase luni. Atingerea abilităților necesare și a unei bogate experiența ar fi imposibilă în acea perioadă de timp. Pentru că un astfel de scop este nerealist, ar avea, de asemenea, puțină putere motivațională. Aceasta nu înseamnă că un tânăr tehnicianul laborator ar trebui să renunțe la toate planurile pentru a obține funcția de director. Un obiectiv pentru un prim pas al progresului într-o perioadă rezonabilă de timp, împreună cu un plan de dobândire a abilităților și experienței suplimentare ar fi atât realist, cât și realizabil și ar avea o puternică putere motivațională.

Obiectivele trebuie să includă schimbări de personalitate.

Mulți tineri ar dori să fie șefi ai unei companie sau să dețină o poziție înaltă, dar nu știu nimic despre trăsăturile de caracter sau personalitatea necesară pentru a deveni un executiv profesionist. Ca urmare, nu au obiective de dezvoltare a acelor trăsături de caracter sau personalitate. Indiferent de tipul de muncă pe care o faci sau poziția pe care o deții acum, orice obiective de dezvoltare trebuie să includă creșterea personalității necesare pentru a face față poziției dorite.

Unii oameni sunt dispuși să-și stabilească obiective despre „a avea”, dar nu „a fi” sau „a deveni”. Este vital să îți stabilești obiectivele de “devenire” înainte de a putea atinge obiectivele mai tangibile de “a avea”.


Așa precum mintea umană nu înțelege cuvântul NU, nici societatea nu poate progresa cu persoane care NU acționează. Treci la acțiune și bucură-te de succesul pe care îl dorești și îl meriți.

Drum bun!

Gabriel VișanMaster Francizat LMI România

Check out my LinkedIN profile

Leave a Reply