Asumă-ți riscul și acceptă schimbarea!

Ca lider și responsabil de rezolvarea problemelor, fii pregătit să riști schimbarea. Fii dispus să plătești prețul deranjului propriului confort psihologic, alegând să te schimbi. Poate deveni necesar să schimbi modurile tradiționale de a gândi și de acționa și poate că va trebui pentru un timp să faci toate acestea fără aprobarea socială. De asemenea, poți opune rezistență la schimbare. Nu numai că oamenii au o rezistență instinctivă la schimbare, dar pot insista în mod activ că sunt incapabili să învețe o nouă abilitate sau să schimbe un obicei vechi. Când crezi în decizia ta, insistă pur și simplu, chiar dacă trebuie să o faci în mod repetat. Ca lider, ești un model. Rămâi calm și lipsit de emoție, dar hotărât.

Oamenii vor fi mai predispuși să accepte schimbarea când te vor vedea îmbrățișând-o cu entuziasm. Când te văd nu numai că supraviețuiești, dar prosperi chiar, vor fi mai dispuși să-și asume riscurile asociate schimbării pe care ești dispus să o faci. Anunță-ți membrii echipei tale că schimbarea este inevitabilă, iar organizația ta poate: fie să valorifice ideea ta de schimbare, fie să fie sceptică privind această decizie.

Fii pregătit să riști pentru schimbare!

Citește tot articolul!

Deoarece acțiunile provin din atitudini, creșterea productivității poate necesita remodelarea unora dintre atitudinile care dictează acum modul în care îți folosești timpul. Ia în considerare aceste practici de utilizare a timpului care influențează productivitatea și vezi care sunt atitudinile implicate și cum afectează acestea acțiunile tale:

CONCENTREAZĂ-TE ASUPRA ACTIVITĂȚILOR CU PRIORITATE RIDICATĂ!

Cea mai rapidă și eficientă cale către creșterea productivității este aceea de a investi timp în sarcini care contribuie la obiectivele importante. Asigură-te că folosești timpul cu munca ce contează cu adevărat; în caz contrar, poți fi complet consumat de detalii banale. Poți petrece ore rezolvând probleme care pot fi rezolvate de alții. Răspunde la cererile exprimate de ceilalți membri ai echipei prin împuternicirea acestora să-și rezolve propriile probleme. Această abordare îți economisește timp prețios și oferă celorlalți posibilitatea de a-și dezvolta angajamentul, sentimentul de responsabilitate și abilitatea de a rezolva probleme semnificative. Ajută-i pe ceilalți să-și petreacă timpul cu activitățile lor cu prioritate ridicată și concentrează-ți timpul și efortul asupra activităților cu prioritate ridicată care duc la atingerea obiectivelor tale.

EXERCITĂ AUTODISCIPLINA!

Autodisciplina le permite oamenilor să se concentreze asupra unei sarcini și să lucreze la ea până când aceasta este încheiată. Stabilește-ți prioritățile și apoi refuză să lași distragerile, întreruperile sau evenimentele de moment să îți distrugă concentrarea. Disciplinează-te să acorzi sarcinilor doar cantitatea de timp și efort pe care o merită cu adevărat de la tine, sau deleagă-le membrilor potriviți ai echipei. Perfecționiștii trebuie să învețe mai ales să exercite autodisciplina pentru a delega sarcini selectate altcuiva care s-ar putea să nu facă treaba la fel de bine ca și cum ar face-o ei, dar care pot, totuși, îndeplini standardele esențiale de calitate. În astfel de cazuri, perfecționiștii trebuie să învețe să accepte mai puțin decât perfecțiunea în interesul de a crește contribuțiile altora, de a crea noi oportunități și de a menține eficacitatea și productivitatea generală.

FII STĂRUITOR!

Planificarea atentă și stabilirea obiectivului, hotărârarea de a-l realiza și recunoașterea beneficiilor atingerii unui obiectiv sunt vitale pentru productivitatea personală. Această combinație de factori ne permite să fim stăruitori, iar persistența este întotdeauna caracteristică individului de succes. Mulți oameni își asumă cu nerăbdare noi locuri de muncă, noi responsabilități și noi sarcini, începând cu o mare efervescență și făcând progrese rapide, dar predispuși să își piardă avântul, fără să termine niciodată treaba. În schimb, oamenii productivi își stabilesc obiective clare, planifică cu atenție și își concentrează atenția asupra acțiunilor necesare pentru îndeplinirea fiecărui obiectiv. Persoanele persistente își păstrează obiectivul în minte și lucrează cu tenacitate în direcția acestuia până când savurează succesul realizării acestuia.

Începe! Cel mai bun mod de a garanta finalizarea unui proiect este să îl începi – ACUM!

Două motive explică eșecul de a realiza proiecte importante – oamenii nu încep niciodată sau nu termină niciodată. Ambele tipare de timp neproductive cad sub incidența amânării. Câteva tipare de gândire greșite explică cele mai multe dintre amânări. Urmarea acestor recomandări îți va permite să eviți aceste capcane:

Începe munca necesară și continuă chiar dacă nu ai „chef”. Începutul este adesea cea mai dificilă parte a unui proiect; odată început, “inspirația” va veni și ea. Thomas Edison, renumitul inventator american, a exprimat acest lucru foarte bine atunci când a spus că: “Geniul e 1% inspirație și 99% transpirație.”

 

Fii conștient de faptul că unele sarcini nu vor fi niciodată “ușoare” – nici acum și nici mai târziu. Împarte sarcina în mai mulți pași logici pentru a o face mai abordabilă în fiecare etapă. Începe treaba lucrând sistematic și te vei bucura de un sentiment de stăpânire totală care te va ajuta să îți termini treaba!

 

Străduiește-te să obții rezultatele – nu perfecțiunea. Punerea accentului pe obținerea perfecțiunii are aproape întotdeauna consecințe negative. Teama de a face greșeli, descurajarea și preocuparea pentru ce gândesc alții sabotează productivitatea. Persoanele productive știu să deosebească între ceea ce este cu adevărat important și ceea ce nu este important. Ei își rezervă intervale rezonabile de timp pentru a îndeplini sarcini specifice, apoi se concentrează asupra termenului limită până la care trebuie să le îndeplinească. Ei recunosc că unele sarcini nu sunt atât de importante ca să petreacă prea mult timp sau să facă eforturi prea mari pentru ele. Chiar și în cazul proiectelor de mare importanță, persoanele cu adevărat productive se străduiesc să obțină rezultate excelente – nu perfecțiunea.

 

Procesul de stabilire a obiectivelor oferă metoda cea mai eficientă de a pune în practică structura de timp care produce rezultate.

Stabilirea obiectivelor îți dă posibilitatea să identifici cele mai importante realizări pentru tine, să îți stabilești prioritățile și să acționezi asupra pașilor necesari pentru atingerea obiectivelor tale.

DSC_6534

Gabriel Vișan - Master Francizat LMI ROMÂNIA

Leave a Reply