Puterea obiectivelor scrise

Poate suna ca un clișeu, dar există un mare adevăr în spatele scrierii obiectivelor și al realizării lor.

Dr. Gail Matthews, profesor de psihologie la Universitatea Dominicană din California, a efectuat un studiu privind stabilirea și scrierea obiectivelor. Au fost implicați 267 de participanți și a constatat că persoanele care utilizau obiectivele scrise erau cu 42% mai predispuse să le atingă.

Succesul acestui proces de setare și clarificare al obiectivelor în scris  este strâns legat de modul în care funcționează creierul nostru. Când scriem anumite  lucruri pe hârtie, activăm ambele emisfere ale creierului nostru, emisfera dreaptă imaginativă și emisfera stângă bazată pe logică. Acest lucru este bine cunoscut în comunitatea de afaceri, în rândul directorilor executivi care folosesc această tehnică pentru a rămâne pe drumul cel bun când facem referire la  nenumăratele lor responsabilități.

Puterea obiectivelor scrise

Scrierea obiectivelor înseamnă că le putem vizualiza!

Devino MAI PRODUCTIV și MAI EFICIENT!

Vizualizarea funcționează dintr-o perspectivă umană, deoarece răspundem și procesăm datele vizuale mai bine decât orice alt tip de date. De fapt, creierul uman procesează imagini de 60.000 de ori mai rapid decât textul, iar 90% din informațiile transmise creierului sunt vizuale. Deoarece suntem vizuali prin natură, putem folosi această abilitate pentru a spori prelucrarea datelor și eficacitatea organizațională. Scrierea obiectivelor înseamnă că le putem vizualiza. Acesta este un punct important deoarece, vizualizarea obiectivului, afectează modul în care acționăm spre realizarea lui. Astfel, cresc și sansele să devenim mai  productivi și mai eficienți.

Să punctăm doar câteva beneficii ale procesului de setare și clarificare ale obiectivelor în scris:

Îmbunătățește concentrarea!

Când ne concentrăm asupra a ceea ce facem, ne direcționam energia către obiectivele noastre și obținem rezultate mai bune. Este mai ușor să renunțăm  la alte activități neproductive atunci când știm pe ce trebuie să ne focusăm. Când obiectivele noastre sunt clar definite, este mai ușor să eliminăm  distragerile.

Nivelul de stres este redus!

Obiectivele bine definite, în scris, generează și o planificare și o prioritizare corectă a activității noastre zilnice. Astfel, deținem controlul asupra timpului nostru, stiind mereu care este urmatorul pas important de realizat. De asemenea, avem un  un control mai bun asupra reacțiilor noastre emoționale.

Măsurăm rezultatele și urmărim progresul!

Pași importanți în procesul de atingere al obiectivelor sunt măsurarea rezultatelor și urmărirea progresului. Inevitabil, întâmpinăm obstacole pe parcursul îndeplinirii obiectivelor, așa că, e bine să ținem evidența acestor obstacole pentru a găsi cele mai bune soluții si pentru a anticipa depășirea lor. Când simțim și vedem progesul făcut în realizarea obiectivului, crește și încrederea în noi înșine.

Scriem obiective - Devenim automotivați!

Acesta este cel mai important beneficiu și un motiv pentru care să începem să scriem obiectivele. Obiectivele scrise facilitează creare unor obiceiuri sănătoase de lucru, iar aceste obiceiuri aduc performanța. Motivația de a acționa crește din ce în ce mai mult atunci când simțim că obiectivele noastre sunt realizate și avem rezultatele pe care ni le dorim.

Camelia Potârniche – Partener LMI România

Go to my LinkedIn profile 


Leave a Reply